Cezar Petrescu – Intunecare

Roman (ok spre fain).

O carte despre Primul Razboi Mondial si efectele sale in societate.

Radu Comsa, tanar sarac, dar inteligent reuseste sa ajunga sub protectie unei avocat bogat. Se logodeste cu Luminita, fiica avocatului.

Incepe razboiul. Initial toti se bucura, se asteapta la fapte eroice, totul e idilic. Dar cand oamenii pleaca si nu se mai intorc, sau revin fara maini sau picioare, toti incep sa blesteme razboiul si sa realizeze ca nu e nimic eroic sa impuste alti oameni pe care nu i-au vazut niciodata si nu le-au facut niciodata nimic si care probabil au acasa o familie care ii asteapta.

Radu iese de sub protectia avocatului si se hotaraste sa plece pe front. E ranit. Si in cele cateva luni de covalescenta se schimba total, iar cicatricile de pe fata il fac un proscris. Isi da seama ca a avut o viata urata, ca si-a parasit mama si sora la tara, trimitandu-le bani din cand in cand, ca societatea nu e buna, ca cei bogati ii asupresc pe cei saraci. Rupe logodna cu Luminita pentru ca observa ca ea se forteaza sa iubeasca un infirm. De aici Radu incepe sa se simta singur si tristetea il invadeaza.

Majoritatea cunoscutilor lui Radu au murit pe front, ceilalti sunt schimbati, betivi sau bolnavi, nu reusesc sa se mai inteleaga unii cu altii, se ocolesc. Unii accepta tot ce s-a intamplat continuandu-si viata trista, dupa pierderile suferite. Altii isi refac viata: Luminita se casatoreste si are copii. Zoe, fosta amanta a lui Radu, isi schimba amantii in fiecare seara. Dan moare de plamani intr-un loc mizer.

Radu e deprimat, toate incercarile lui de a ii ajuta pe cei din jur dau gres: Dan refuza sa plece din camerele imbasite unde e pe moarte, sora lui Comsa il cheama sa ii ia copilul la scoala, dar el refuza pentru ca nu e destul de destept si se cearta cu ea din cauza ca si-a gasit un amant, la care are pretentia sa renunte, intra in partid sperand sa aduca schimbarea, dar si in partid totul se face cu spaga si unii sunt in partid doar ca sa traga foloase materiale, etc.

Cam lung. Cam trist. Dar ok…

despre autor: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cezar_Petrescu

alte pareri: http://ama2675.blogspot.com/2008/04/intunecare-cezar-petrescu.html

http://www.jurnalul.ro/stire-biblioteca-pentru-toti/cand-ranile-de-pe-obraz-desfigureaza-suflete-554954.html

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: